torstai 25. huhtikuuta 2013

Sukupuolen moninaisuus avautuu

Tässä on iso, tärkeä ja ajankohtainen aihe!

Tulen toivottavasti pian palaamaan aiheeseen kattavemmin, kertoen myös, mitä on tämä sukupuolen moninaisuus. (Ei tule pitää sen tietämistä itsestään selvyytenä, on hienoa, että sinä tiesit!)

Nyt kuitenkin kerron lyhykäisesti tämän päivän pohdinnoistani. Yleisesti seksologian terminologiasta suunnittelen kirjoittavani myös mahdollisimman kattavasti myöhemmissä osissa.

Olen siis työharjoittelussa Sexpo-säätiöllä ja kävimme tänään vierailulla Setan toimistolla. Setan uusissa tiloissa en vielä ollutkaan käynyt, ja oli mukavaa päästä näkemään ja kuulemaan tarkemmin ja tuoreimmin, mitä Seta nyt tekee ja mitä Setalle kuuluu. :)

Sieltä sain mukaani paljon mielenkiintoista materiaalia, joista yksi oli Setan ja Transtukipisteen julkaisu "Sukupuolen moninaisuus". Voin suositella lämpimästi lukemaan tämän kattavan ja tiiviin materiaalin, tai yleisesti muualta aiheesta. Tätä lukiessani aloin pohtimaan korjattua/muutettua termiä aiheesta.

Eli aiemmin käytettiin termiä "sukupuolen vaihdos", joka ilmeisimmin koettiin liiaksi muiden määrittämäksi. Trans- ja intersukupuoliset ovat kuulemani mukaan itse toivoneet termin muutosta "sukupuolen korjaamiseksi".

Okei, sukupuolen vaihdos... Ei kuulosta hyvältä. Kuulostaa jotenkin kepeältä "vaihdoinpas tossa sitten sukupuolta ja..." asialta, jonka voisi itse vaan mielivaltaisesti päättää, johon pystyisi itse vaikuttaa, jonka pystyisi itse valita, siis kokemuksensa omasta sukupuolesta.

Sukupuolen korjaus... Ei sekään mielestäni ole paras mahdollinen termi, vaikka toki parempi kuin "vaihdos". Muiden sanomana siitä tulee mieleen, ovatko muut määrittelemässä sukupuolessa olevan jotain "korjattavaa", usein ehkä trans- tai intersukupuolisen mielestä on, mutta ei kai sitäkään saisi automaattisesti olettaa? Tuleeko sanasta "korjaus" liikaa tunnetta ulkopuolisesta paineesta? Vaikka sukupuolinen identiteetti olisi muuta, kuin biologinen yhteiskunnan tunnistama sukupuoli, ei se mielestäni automattiisesti tarkoita tarvetta "korjaukselle". Kai ihminen voi olla edelleen tyytyväinen omaan vartaloonsa ja viralliseen sukupuoleensa, jos saa kumminkin vapaasti toteuttaa hyväksi- ja omaksi kokemaansa sukupuolta. Ja korjaamisesta tulee mieleen, onko kyseessä vaatimus, että tulee olla joko mies tai nainen? Miksemme voisi kunnoittaa sukupuolen moninaisuutta, miksi tulisi valita ahtaiden raamien väliltä jompi kumpi?

(Nyt keskellä yötä tätä kirjoittaessani, olen jo kadottanut ajatukseni, joita päivällä oli tähän aiheeseen ja noihin termeihin. Kotiäidin aivot tulivat tilalle kotiin saapuessa, mutta tarkentelen toivottavasti näkemystäni vielä myöhemmin, mahdollisesti nukuttuani.)

Mutta aavistustakaan minulla ei ole siitä, mikä voisi olla hyvä, kuvaava ja arvottamaton termi asialle. Onko teillä asiaan mielipidettä tai näkemystä? Kuulisin mielelläni. Ja minua saa myös korjata, jos olen sanonut jotain mielestänne väärin.

Löysinkin tämän julkaisun myös netistä teille luettavaksi:
http://seta.fi/doc/seta_sukupuolen_moninaisuus_medium.pdf
Enjoy!

Eräs toinenkin asia nousi mieleeni tätä lukiessa, mutta palaan siihen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti