tiistai 18. marraskuuta 2014

Lukuvinkkejä surffailun lomaan: Kritiikkiä mielenterveyslääkkeistä ja asiaa kamalien tekojen ymmärtämisestä

Olen tänään ehtinyt istuskelemaan koneella ja lukemaan vastaan tulleita mielenkiintoisia juttuja - ja sen kyllä huomaa! Meinaan siis päivittää jo toisen kerran tänään ja taas vähän aiheen vierestä.

Mielenterveys teemasta sekä laajemmin sosiaali- ja terveysalan tämän hetkisestä tolasta olisi paljon sanottavaa, mutta en ole siihen täällä syventynyt, enkä tälläkään kertaa pahemmin syvenny.

Jaan teille kuitenkin luettavaksi kriittiä Ketipinorista (tunnetaan myös nimellä Seroquel). Mielestäni kritiikki on aiheellista vähän laajemminkin, myös toisiin lääkkeisiin ja yleiseen mielenterveyshoidon nykytilaan. Tässä kuitenkin hyvä kirjoitus Ketipinorista ja erityisesti siitä ylettömästä lääkkeiden määräämisestä, usein ilman terapiaa tai keskusteluapua.

Ketipinorin vaaroista vaietaan Suomessa:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa

Minulla on tästä kyseisestä lääkkeestä vain huonoa sanottavaa, mutta en olekaan asiantuntija. Olen kuullut muutaman tästä kuitenkin hyötyneen, mutta vieroittautuminen on ollut työläs prosessi. Toki lääkkeisiin ja hoitoihin usein kuuluu myös negatiivisia puolia, valitettavasti. 

Etenkään ilman diagnoosia sitä ei kuitenkaan tulisi määrätä. Etenkään terveyskeskustasolla, ilman mitään muuta apua (terapiakontaktia, keskuteluapua jne.). Monia mielialalääkkeitä määrätään kokeilu mielessä liian herkästi.

Ketipinor on kehitetty lääkkeeksi skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ei yleiseksi hyvän olon ja unen -napiksi. FDA (USA:n lääkehallinto) on sallinut lääkkeen käytön vain näihin kahteen sairauteen. Miksi sitä sitten määrätään ahdistukseen ja unettomuuten, ilman mitään diagnooseja tai mielenterveyshoitoa?

Lisää aiheesta voit lukea ylläolevast linkistä.

--------------------------------------------------------------

On minulla toinenkin kirjoitus, jonka haluan jakaa kanssanne.

Miksi kamalien tekojen ymmärtäminen on tärkeää:
http://kutri.net/blog/2014/11/miksi-kamalien-tekojen-ymmartaminen-tarkeaa/

En lähde referoimaan tätä tekstiä, koska mielestäni se olisi syytä lukea kokonaisuudessaan.

Blogin kirjoittaja Katri Manninen kirjoitti myös viime kuussa tapahtuneesta perhesurmasta, jossa perheenäiti ajoi bussia päin lapsensa kyydissä. Tämä kirjoitus herätti paljon kuumia tunteita somessa. Vielä linkki siihen kirjoitukseen: http://kutri.net/blog/2014/10/ennen-kuin-tuomitset-lapset-tappaneen-aidin-lue-tama/

Aiemmassa tekstissä käytetään esimerkkinä pedofiliaa, joka on itseasiassa aihe, josta haluaisin kirjoittaa myös itse. Tulen toivottavasti palaamaan siihen, mutta toisella kertaa sitten.

-------------------------------------------------------------------

Ja vielä yksi lukuvinkki, mielenkiintoinen essee.

Oliko jumalten kuolema suuri voitto?:
http://www.hs.fi/tiede/a1396401756357

Tiede on korvannut uskonnot maailman selittäjinä. Silti se ei tunnu ihmiselle riittävän. Näin analysoi tiedesivujen uuden esseepalstan avaava Jani Kaaro.


Lukuiloa! Jälleen, saa kommentoida. ;)

2 kommenttia:

  1. Farmasian ammattilaisena kommentoin Ketipinor-artikkelia. Artikkelissa puhutaan ketiapiini-valmisteiden kokonaismyynnistä. Kirjoittaja on kuitenkin jättänyt tarkentamatta, kuinka suuri osa myynnistä on pitkävaikutteista Seroquel Prolong depottabletti-valmisteen myyntiä ja kuinka paljon ketiapiinia sisältävien lyhytvaikutteisten tabletti-valmisteiden myyntiä. Pitkävaikutteiset ketiapiini-valmisteet (joita markkinoilla on Suomessa tällä hetkellä yksi) ovat - kuten artikkelissa mainitaan - elämää säilyttäviä ja potilaiden sairautta ja elämänlaatua merkittävästi parantavia valmisteita. Tämä on tutkittu lukuisissa kliinisissä tutkimuksissa. Valmistetta käyttävät ovat pääosin skitsofreniaan sairastuneet vakavasti sairastuneet potilaat. On tutkittu, että kyseisen lääkkeen lopettaminen lisää merkittävästi skitsofreenikoiden itsemurha-alttiutta. Lääke on siis välttämätön ko. potilaille. Aivan toinen asia on lyhytvaikutteiset ketiapiini-valmisteet, joita on kymmenisen geneeristä valmistetta Suomessa markkinoilla. Trendi on viime vuosina ollut, että valmistetta käytetään enenevissä määrin unettomuuteen ja lievään ahdistukseen (jonka arvioidaan osittain johtuvan pitkäaikaisesta unen puutteesta). Tämä on kuitenkin täysin off-label-käyttöä, johon mikään lääkefirma ei Suomen lain mukaan ota mitään kantaa, saati markkinoi sitä. Mikäli yksikään lääkeyritys markkinoisi off-label-käyttöä, rapsahtaisi siitä helposti miljoonan euron sakko + maineen menetys (ikuisesti?). 100%:n varmasti mikään lääkeyritys ei siten kommentoi mitenkään off label-käyttöä, saati mainosta sitä. Unilääkkeenä käyttö on siis vain lääkäreiden lääkkeen valmisteyhteenvedon vastaista lääkkeen määräämistä. Kun lääkärit huomaavat kätännössä, että lääke auttaa potilasta myös nukkumaan hyvin - on kai selvää että sen määrääminen unettomuuteen lisääntyy? Tämä on itsestäänselvyys, kun asiaa ajattelee enemmän. Muistakaa Hippokrateen vala, jonka jokainen Suomessa lääkäriksi valmistunut valaa " ...lupaan auttaa potilasta kaiken parhaan kykyni mukaan..." Silloin ei kuulukaan (??) eettisesti miettiä lääkkeen virallisia käyttöaiheita(??)

    VastaaPoista
  2. Ketiapiini on suoraan helvetistä kun sitä pakkosyötetään hullujenhuoneella ahdistukseen opamoxin tilalla. Mulla ei ole psykoottisia piirteitä ollenkaan. Huimas niin että pyörtyilin käytäville mutta tämä ei hoitajien mielestä johdu lääkkeestä. Unet oli järkyttäviä sitten kun pystyi yöllä lopulta nukahtamaan sen keikutuksen keskellä minkä päähän järjesti. Sekään ei johdu lääkkeestä. Mikään oire ei siinä pöpilässä johtunu mistään lääkkeestä vaan potilaasta itsestään.

    VastaaPoista